To prosty nawyk, który można włączyć do swojej rutyny, skuteczny w detoksykacji nadmiaru estrogenów i wspieraniu równowagi hormonalnej, ORAZ może być super pyszny
Poniżej znajdziesz wszystkie korzyści, wskazówki i super łatwe i smaczne przepisy na sałatki z surowej marchwi.
O CO CHODZI Z TRENDEM NA SAŁATKI Z SUROWEJ MARCHEWKI ?
Sałatka z surowej marchwi została pierwotnie opracowana przez doktora Raya Peata, biologa specjalizującego się w fizjologii hormonów, jako sposób na wsparcie równowagi hormonalnej.
Według dr Peata surowa marchewka zawiera unikalny błonnik, który wiąże endotoksyny i nadmiar estrogenów, bezpiecznie eliminując je z organizmu.
KORZYŚCI Z JEDZENIA SUROWEJ MARCHEWKI
BEZPIECZNIE USUWA NADMIAR ESTROGENU
Nadmiar estrogenu inaczej zwany dominacją estrogenową, jest coraz częstszym objawem doświadczanym przez kobiety. Obejmuje on najczęściej bolesne piersi, skurcze, miesiączki, PMS, migreny, wzdęcia, itp.
Surowa marchewka zawiera unikalny błonnik, który skutecznie wiąże nadmiar estrogenu w jelitach i pomaga organizmowi bezpiecznie go wyeliminować poprzez jelita, pomagając zmniejszyć nieprzyjemne objawy cyklu miesiączkowego
BEZPIECZNIE USUWA ENDOTOKSYNY
Podobnie jak estrogeny, unikalny błonnik surowej marchwi jest również bardzo skuteczny w wiązaniu i bezpiecznym eliminowaniu endotoksyn, znanych również jako lipopolisacharydy (LPS). Zapalnym toksynom bakteryjnym najczęściej towarzyszy infekcja lub przepuszczalność jelit (nieszczelne jelito). Często są one związane z brakiem równowagi hormonalnej.
POMAGA BUDOWAĆ NAWYK + POPRAWIA TRAWIENIE
Duża ilość błonnika zawarta w surowej marchwi skutecznie wspomaga organizm w regularnych wypróżnieniach, dzięki czemu bezpiecznie eliminujemy nadmiar estrogenów i endotoksyn. Dodatkowo wydłuża czas pasażu jelitowego, co oznacza, że skuteczniej trawisz i eliminujesz pokarm. Dodatkowo uczysz się budować nawyki, które są bardzo ważne w osiągnięciu równowagi hormonalnej.
WSPIERA ZDROWIE I REGENERACJĘ WĄTROBY
Około 70% przemian hormonalnych zachodzi w wątrobie, co czyni ten narząd bramą do wydajnej produkcji energii i równowagi hormonalnej. Kiedy wątroba jest przeciążona (w wyniku przewlekłego narażenia na toksyny, alkohol, leki, kofeinę, stres itp.) naprawdę trudno jest jej nadążyć za zapotrzebowaniem na detoksykację i konwersję hormonów.
Dodaj sałatkę z surowej marchwi, która wspomaga wątrobę i przewód pokarmowy w detoksykacji poprzez eliminację nadmiaru estrogenów i endotoksyn. Zmniejsza to duże obciążenie wątroby, pomagając złagodzić objawy, takie jak obniżona czynność metaboliczna ( niedoczynność tarczycy ), pms, zmęczenie i przerost bakterii.
ZWIĘKSZA FUNKCJE TARCZYCY
Usprawniając pracę wątroby, usprawniasz pracę tarczycy. To w wątrobie zachodzi konwersja hormonów z nieaktywnego T4 do aktywnego T3. Dzięki temu Twoja skóra, włosy, paznokcie będą silniejsze, a dodatkowo będziesz miała więcej energii a Twoje funkcje metabolicznie znacznie się poprawią.
ZWIĘKSZA ZDROWIE JELIT
Surowa marchewka ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne co wspomoże pracę jelit, ponieważ jelita tak samo jak wątroba są bardzo powiązane ze zdrowiem hormonalnym.
ZMNIEJSZA ZABURZENIA RÓWNOWAGI HORMONALNEJ
Ponieważ surowa marchewka wspomaga zdrowie wątroby , tarczycy i jelit, a także bezpiecznie eliminuje nadmiar estrogenów i endotoksyn, które mogą negatywnie wpływać na hormony, codzienne spożywanie sałatki z surowej marchwi może pomóc w następujących przypadkach:
- Redukcja PMS
- Zmniejszenie bólu miesiączkowego
- Zmniejszenie stresu metabolicznego
- Zmniejszone bóle głowy/migreny
- Zmniejszony lęk/depresja
- Zmniejszone wzdęcia /tkliwość piersi
- Redukcja wysypek skórnych/ trądziku
- Zmniejszone zmęczenie/mgła mózgowa
JAK ZROBIĆ SURÓWKĘ Z MARCHEWKI?
Jednym z powodów, dla których bardzo lubię surówkę z surowej marchwi, jest to, że jest tak prosta w przygotowaniu! Użyj 1 surowej marchwi (gotowanie marchwi niszczy włókna) i rozdrobnienie jej wzdłuż na tarce (mówi się, że pomaga to w tworzeniu „długich” włókien). Gdy marchewka zostanie rozdrobniona, skrop ją łyżeczką oliwy z oliwek lub omegą – 3, łyżeczką octu jabłkowego i posyp solą morską. Poniżej znajdziesz moje ulubione przepisy!
Składniki
Na sos miodowo-cytrynowy:
- 2 łyżki octu balsamicznego lub jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Sałatka z surowej marchwi na przystawkę:
- 1 duża obrana surowa marchewka
- 1-2 łyżki chrupiących orzechów lub nasion, takich jak pistacje, orzeszki ziemne, sezam itp.
- Świeże zioła, takie jak kolendra, mięta i bazylia
- Kawałek limonki do dekoracji
- Skropić sosem miodowo-cytrynowym (przepis powyżej)
Coś słodkiego:
- 1 duża obrana surowa marchewka
- 1/2 pokrojonego drobno jabłka
- 1 łyżka suszonych rodzynek
- 1-2 łyżki orzechów włoskich
- Sos miodowo – cytrynowy
Na II śniadanie:
- 1 duże obrana surowa marchewka
- 2 jajka z na półmiękko
- 30 g pokrojonego i podsmażonego kurczaka
- 1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w plasterki
- 1/4 szklanki pomidorków cherry, przekrojonych na połówki
- 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w plasterki
- 1/4 – 1/2 awokado
- 2 sera feta
- 1-2 łyżki świeżych ziół, np. pietruszki, bazylii lub koperku
- Skropić sosem miodowo-cytrynowym
Wykonanie
- Najpierw przygotuj sos, mieszając w małej misce wszystkie składniki Z WYJĄTKIEM oliwy z oliwek. Po wymieszaniu powoli wlewaj oliwę z oliwek, kontynuując ubijanie, aż sos dobrze się połączy. Odłóż na bok.
- Następnie obierz marchewkę i za pomocą obieraczki pokrój marchewkę wzdłuż na długie wstążki lub paski.
- Dodaj wstążki marchewkowe do miski i wrzuć wszystkie pozostałe składniki (w zależności od przepisu na sałatkę, który przygotowujesz).
- Skrop sałatkę sosem, wymieszaj i ciesz się smakiem (powinny zostać resztki sosu, patrz uwagi poniżej).
Uwagi
* Sos powinien wystarczyć na 3-5 porcji. Przechowuj w szczelnie zamkniętym szklanym słoiczku w lodówce do 1 tygodni.
Na wszystkie produkty Olini oraz Norsan macie 10% zniżki z kodem ODWAGI10
(współpraca ambasadorska)